Objavom snimke zlostavljanja pasa u romskom naselju Pribislavec u prosincu 2015. godine problem na kojeg Zaštitarsko ekološka udruga Prijatelji životinja i prirode upozorava godinama dobiva medijsku pozornost, a time napokon i institucije shvaćaju veličinu ovog problema.

Nakon početnih sastanaka i obećanja ministarstava u pomoći rješavanja problematike nezbrinutih pasa opet gotovo cijeli teret zbrinjavanja najugroženijih pasa pada na leđa udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, a ponajviše na Sklonište Prijatelji u Čakovcu.

Do danas je iz 5 romskih naselja u Međimurskoj županiji zbrinuto preko 300 pasa, a gotovo polovica tog broja smještena je u Skloništu Prijatelji u Čakovcu dok su preostali psi zbrinuti na području cijele Hrvatske. U naseljima je prema zadnjem popisu ostalo preko 1500 pasa.

Kako bi se problematika nezbrinutih pasa u romskim naseljima trajno riješila i kako bi se uvjeti života pasa u romskim naseljima poboljšali nije dovoljno maknuti pse iz naselja, kada bismo ih uopće imali kuda smjestiti, već promijeniti način odnošenja prema psima.

Pas spašen iz romskog naselja

2009. godine dvjestotinjak pasa je poubijano u dva romska naselja u nadi da će to riješiti problem velikog broja nezbrinutih pasa. Obzirom da se i u tim naseljima ponovno nalazi velik broj nezbrinutih pasa imamo dokaz da uklanjanje životinja, ni na koji način, nije trajno rješenje.

Na sastanku načelnika i gradonačelnika Međimurske županije usvojen je akcijski plan rješavanja problematike nezbrinutih pasa u romskim naseljima koji se temelji na provedbi kastracije pasa, kako bi se zaustavio rast populacije nezbrinutih pasa, i edukacije stanovništva o zakonskim obavezama vlasnika pasa kao i pravilnog načina ponašanja prema psima.

ZEU Prijatelji životinja i prirode pristala je sudjelovati u provedbi akcijskog plana no nikako nije u mogućnosti samostalno ga provesti niti financirati obzirom na redovne obaveze i troškove rada Udruge odnosno vođenja Skloništa u kojem trenutno boravi preko 400 pasa.

Čipiranje i cijepljenje pasa u naseljima, koje je sastavni dio akcijskog plana, do danas još nije započelo iako su popisi pasa napravljeni prije nekoliko mjeseci i iako je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo novac, jer još nije pronađen model po kojem će Ministarstvo financirati provedbu usprkos sastancima na kojima su sudjelovali predstavnici Ministarstva, Županije i Udruge.

U međuvremenu su psi koji su zaprimljeni pod skrb udruga iz cijele Hrvatske i pod skrb Skloništa cijepljeni, čipirani, izliječeni i kastrirani na trošak tih istih udruga odnosno Skloništa.

Nedavno je započeo i rad u samim naseljima te je u Pribislavcu već sad izgrađeno hranilište za nezbrinute pse, kojem je za cilj okupiti ničije pse na određenom prostoru unutar naselja kako bi se što lakše provodila kontrola populacije i kako ne bi kopanjem po kantama za smeće ili ulaskom u kokošinjce u potrazi za hranom uznemiravali stanovnike naselja.
No kako bi hranilište funkcioniralo potrebno nam je osigurati hranu koja bi se na dnevnoj bazi tim psima dijelila.

U osnovnoj školi Orehovica provedena je edukacija osnovnoškolske djece na temu pravilnog odnosa i brige prema životinjama. Očekujemo održavanje edukacija i u drugim školama nadamo se uz potporu Ministarstva obrazovanja.

Iako se čini da se na pitanju rješavanja problematike nezbrinutih pasa u romskim naseljima ne radi ništa, istina je ipak malo drugačija. Radi se onoliko koliko nam financijska sredstva institucija, koje ne samo da su obećale pomoć već su i odgovorne za rješavanje problematike, dopuštaju.

[wp_plusgallery data_type=’wp_gallery’ data_albumid=’20806′]