Tijekom travnja i svibnja i lipnja puno se lijepog i tužnog dogodilo u čakovečkom skloništu za napuštene životinje.

 

Prvo tužne vijesti – primili smo novih četrdesetak pasa od kojih pet štenaca nije uspjelo preživjeti jer su pred vratima skloništa ostavljeni u starosti od tek nekoliko dana ili možda jednog tjedna. Za ostavljene tri male mace koje su također bile tako male da je vjerojatnost za preživljavanje bila gotovo jednaka nuli, uspjeli smo pronaći surogat mamu, ali jedan od njih nažalost nije uspio preživjeti.

Ponovo i ponovo stoga koristimo priliku apelirati na ljude da ne odvajaju štence i mace od njihovih mama kad su tako mali jer ih time osuđuju na gotovo sigurnu smrt, a ako misle da smo mi u skloništu toliko svemoćni kraj svih onih napuštenih životinja o kojima brinemo (a trenutno ih je 250), evo nismo. Tako malenima, bez njihove mame, bez imuniteta kojeg nisu stekli, u skloništu jednostavno nema nade u preživljavanje.

Budite više suosjećajni jer to su živa bića, a ne neke stare krpe koje možete samo tako ostaviti pred tuđim vratima.

Nadamo se da će sklonište uskoro dobiti video nadzor kojim ćemo moći ući u trag neodgovornim ljudima i iste sankcionirati prema Zakonu o zaštiti životinja koji propisuje kaznu za napuštanje životinje i do 15000,00 kn.

Tužne vijesti su i da još uvijek nemamo adekvatnu podršku jedinica lokalne samouprave osim Grada Čakovca koji nam je zaista puno pomogao. Stoga molimo sve građane da svojim glasom apeliraju na svijest političara jer organizacija i vođenje jednog ovakvog skloništa je apsolutno od društvenog interesa i ne može biti odgovornost jedino članova i volontera neprofitne udruge, članova srodnih nam udruga iz zemlje i inozemstva nego odgovornost onih koji upravo po Zakonu trebaju osnovati i voditi sklonište, a to znači odgovornost svih gradova i općina u Međimurskoj županiji.

Stoga molimo građane da prošire svijest o tome u mjestima u kojima žive.

A sada lijepe vijesti. Tijekom svibnja je proveden projekt kastracija životinja u skloništu, a koji je u potpunosti isfinanciran od inozemnih donatora udruge Prijatelji životinja iz Zagreba. Preko njih te uz pomoć udruge Tierwald iz Njemačke dobili smo i sav potreban materijal za postavljanje 1600 metara ograde čije je postavljanje u tijeku i za što ovim putem pozivamo sve one koji nam volonterski mogu pomoći u ovom zahtjevnom poslu da nam se jave i dođu pomoći.

Vrlo zahtjevan posao kastracija proveli su veterinari tvrtke Bioinstitut d.o.o. na čelu s dr. Miljenkom Cmrečakom koji su nam također donirali 20 besplatnih kastracija te kao i uvijek 50 % popusta na uslugu rada liječenja životinja. Nije bilo lako obaviti 100 kastracija u jednom mjesecu, ali uz njihovu stručnost i odgovornost, uspjeli smo.

Promming d.o.o. iz Čakovca nam je donirao željezo za varenje ograde, a tvrka Kozar elektromarketing d.o.o. popravak električnih instalacija te tonu cementa.

Grad Čakovec je izdao suglasnost da ogradimo livadu kraj azila za mjesto slobodnog istrčavanja pasa što nas je posebno obradovalo. Veliko hvala gradonačelniku gospodinu Branku Šalamonu od srca na tome i na svoj pomoći koju smo od Grada do sada primili.

Tvrtka Balog instalateri donirala nam je 70 metara vodovodnih cijevi kako bi do svakog dvorišta imali razvedenu vodu što prilično olakšava rad jer se teške kante pune vode ne moraju svakodnevno više puta nositi od izvora vode do svakog boksa i dvorišta.

Tvrtka Betaplast nam je donirala pijesak, a još jednom veliko hvala našim najvećim donatorima i pomagačima, udruzi Tierwald iz Njemačke. Bez njihove pomoći u ovom trenutku ne bismo mogli opstati. Donacije u hrani, pokriće veterinarskih troškova i najvažnije od svega pomoć u udomljavanju pasa u vrijeme najveće ekonomske krize kada je udomljavanje u Hrvatskoj gotovo stalo, izuzetno nam puno znači i hvala svim voditeljima i članovima Udruge Tierwald.

Povezali smo se i udrugom Meke šapice koja više nema sklonište za napuštene životinje, ali pomaže u udomljavanju putem medija i koja nam je ustupila dio svoje rubrike u listu Međimurje te hvala glavnom uredniku lista Međimurje na mogućnosti besplatnog oglašavanja u toj rubrici.

Naravno, ne smijemo zaboraviti i naše najdragocjenije članove i volontere, zahvaljujemo na svoj pomoći i pozivamo ih da dio svojeg slobodnog vremena i godišnjih odmora posvete našim dragim štićenicima kako bismo zimu dočekali potpuno opremljeni, s novim krovovima na boksovima koji neće prokišnjavati, sa završenom ogradom, sa crijepom na novom objektu kojeg smo napravili i razvedenim grijanjem u medicinskim boksovima i karanteni kako bi i bolesnima bilo što bolje i toplije.

I za kraj popis stvari koje nam hitno trebaju za dovršenje svih radova u skloništu (sve može naravno biti i rabljeno ako je u dobrom stanju i u funkciji):

360 m2 drvene građe za krov
360 m2 crijepa ili ploča za krov
300 metara letvica 5×8 cm za novi krov za starim boksovima
300 m2 ploča za zamjenu krova na boksovima
50 m3 betona
50 m3 separiranog šljunka za dvorišta
materijal za izradu septičke jame veličine 6m3
150 m cijevi za kanalizaciju
trimer za travu
nosila za pse

I naravno pozivamo sve koji su na ikako u mogućnosti uplatiti donaciju za pokriće veterinarskih troškova da to učine na broj žiro računa: HR33 2340 0091 1160 2537 5, poziv na broj 02 222999, svrha uplate: donacija, korisnik Sklonište za životinje Prijatelji, Čakovec. Hvala vam od srca, svaka i najmanja donacija nam je i više nego dobrodošla.

Fotografije doniranih stvari te kako teku radovi u azilu pogledajte na sljedećim linkovima:

Radovi u azilu

Donacija hrane

Donacija cijevi za vodu

Postavljanje ograde

Nova dvorišta