Sklonište za životinje “Prijatelji” ove godine slavi deset godina postojanja.

Osnovano je u ožujku 2001. godine s ciljem promicanja prava životinja te zbrinjavanja što većeg broja napuštenih i ostavljenih životinja.

Od 2001. godine do danas sklonište je uspjelo pružiti privremeni te pronaći stalni dom tisućama ostavljenih životinja iz područja cijele Međimurske Županije. Tijekom 2009. godine udomili smo 286 pasa i 39 mačaka, a tijekom 2010. u sklonište je primljeno 294 pasa i mačaka od čega je 282 udomljeno. Iste brojke su zabilježene i za 2011. i za 2012. godinu. Sve su životinje redovito cijepljene i čipirane.

Posebno napominjemo da smo jedno od rijetkih registriranih skloništa koja ne eutaniziraju životinje nakon šezdesetog dana već se trudimo pronaći im nove domove te osigurati što bolje uvjete života do trajnog udomljenja. Posebno nas raduje činjenica da smo uspjeli proteklih godina pronaći novi dom i za neke starosjedioce skloništa bez obzira što su odbrojali 10 i više godina života. Sreća u njihovim očima tjera nas da to i dalje činimo jer svako živo biće ima jednako pravo na život bez obzira na godine starosti.

U ovom trenutku sklonište skrbi za 232 psa i 12 mačaka.Tijekom 2010. godine pred nas je stavljena ogromna obaveza usklađenja postojećeg skloništa s uvjetima koje skloništa za životinje trebaju zadovoljiti temeljem Pravilnika Ministarstva poljoprivrede. Naime, od 01.01.2007. godine s prijelaznim rokom od 2 godine svi postojeći azili i veterinarsko higijeničarski servisi trebali su prijeći proces nove registracije u skladu s navedenim Pravilnikom bez koje registracije nisu više mogli obavljati djelatnost skupljanja i skrbi o živim napuštenim životinjama.

Trebalo je napraviti karantene, medicinske boksove, ograditi cijelo sklonište ogradom visine 2 metra i to u ukupnoj dužini od 1600 metara, urediti kuhinju, prostor za prihvat životinja, skladište, prostor za otpad, kancelarijski prostor. Zamijenili smo dotrajali krov na objektu u kojem je kuhinja, karantene, skladište za hranu i kancelarijski prostor. Razveli smo vodovodne cijevi u cijelo sklonište, uveli struju, postavili nove limene ploče na sve boksove, hodnike i dio dvorišta…napravili nova dvorišta te nove boksove za pse te početkom veljače dobili Rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kojim se utvrđuje da naše sklonište udovoljava uvjetima propisanim za sklonište za životinje.

U doba najveće krize napornim radom, jednousmjerenošću na cilj, velikom upornošću, radnim akcijama, skupljanjem donacija uspjeli smo postići ono što je početkom prošle godine izgledalo gotovo neizvedivo i u ovom smo trenutku zaista sretni što možemo reći da smo drugo sklonište u vlasništvu neprofitne udruge u Hrvatskoj koje je uspjelo zadovoljiti uvjete za potrebnu registraciju te dobilo navedeno rješenje.

Ovime bismo voljeli zahvaliti svim ljudima koji su nam pomogli, svim volonterima i članovima, medijima, veterinarima i veterinarskim inspektorima na velikom trudu te svim tvrtkama koje su nam svojim donacijama pomogli u ostvarenju tog cilja – registracije skloništa. Posebno zahvaljujemo Gradu Čakovcu na ustupljenom zemljištu te velikoj potpori u nama, dosad najtežoj godini kada je unatoč velikoj krizi i recesiji ono nemoguće postalo moguće.

Zahvaljujemo i svim jedinicama lokalne samouprave koje su nas podržale te Međimurskoj Županiji no tek sada je pred nama usklađivanje funkcioniranja skloništa u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja u kojem je definirana obveza financiranja skloništa od strane jedinica lokalne samouprave od kojih u skladu s tim Zakonom i očekujemo buduću potporu.

Tijekom 2011. godine očekujemo aktualizaciju rješavanja problema pasa lutalica u romskim naseljima kojih prema trenutnim procjenama ima oko 1000.

Pred nama je mnogo novih i lijepih planova, a koji se posebice odnose na edukaciju stanovništva o skrbi o kućnim ljubimcima te promicanju prava životinja općenito.

U skloništu želimo do kraja urediti livadu za istrčavanje pasa te zamijeniti dotrajalu ogradu u dvorištima kao i prekriti dio svakog dvorišta krovom kako bi životinje i tijekom ružnog vremena imale osigurano dovoljno prostora, osim njihovih kućica, za boravak na suhom.

A ponajviše od svega želja nam je osigurati što ljepše uvjete života našim štićenicima za vrijeme boravka u skloništu te što bolja udomljenja.

Pozivamo sve građane koji nam se žele priključiti volonterskim radom da nam se jave i pomognu nam u tome.

Nadamo se da ćemo i dalje imati i primati potporu u našem radu do našeg krajnjeg cilja – gradova i naselja Međimurske Županije bez pasa i mačaka lutalica.

Vodstvo i članovi skloništa za životinje “Prijatelji”

Fotografije iz novo uređenog skloništa i press konferencije održane na poziv na Udruge i Gradonačelnika Grada Čakovca g. Branka Šalamona pogledajte ovdje.