Ovo smo ljeto u skloništu za napuštene životinje proveli vrlo radno.

 

Kako smo u postupku preregistracije iz azila u sklonište za napuštene životinje prema uvjetima Ministarstva poljoprivrede, morali smo napraviti mnogo toga da zadovoljimo te uvjete.

Iako je organizacija i vođenje skloništa zapravo obaveza jedinica lokalne samouprave i to već od 01.01.2009. u Međimurskoj županiji drugo sklonište zasad ne postoji.

Uvjeti Ministarstva su vrlo rigorozni, ali nismo se uplašili, zajedno s našim volonterima, prijateljima, donatorima i sponzorima bacili smo se na posao i rezultat koji se pomalja na vidiku je i više nego lijep.

Uredili smo ogradu za prostor za istrčavanje pasa, postavili novu ogradu oko cijelog skloništa, uredili dvorišta, nasuli ih šljunkom, obojali većinu starih boksova i ograda u novu zelenu boju, uredili kuhinju za životinje s velikim kotlom za kuhanje hrane i sudoperom, postavili prozore na nove objekte, uredili boksove za karantene i medicinske boksove, napravili nova dvorišta i nove hodnike između njih tako da se sada može proći do svakog boksa i dvorišta, uredili skladišta za ručnike, deke i ostale stvari te skladište za hranu, prostoriju za prihvat i pregled životinja te ured.

U tome su nam pomogli naši dragi volonteri među kojima se posebno zahvaljujemo MCX ekipi iz Čakovca, a posebice Marku koji ih je nadahnuo i organizirao da svaki ponedjeljak tijekom ljeta dolaze volontirati u sklonište, članovima Udruge Umjetnost davanja i Udruge Meke šapice iz Čakovca koji su u više navrata tijekom ljeta došli na radne akcije i pomagali u svemu što je trebalo napraviti te radili na svim poslovima oko udomljavanja životinja.

Članovi Udruge Tierwald Ungarn iz Triera i njihova voditeljica gđa Kathi Krebs pomogli su nam s donacijama hrane, stvarima za štand, medicinskim potrepštinama, donacijom za ogradu, dobili smo veliki traktor-kosilicu za travu, ploče za pokrivanje boksova i dvorišta te hodnika između njih. A ponajviše od svega hvala na pokriću dijela veterinarskih troškova i nesebičnom zalaganju na udomljavanju naših pasa i maca u domove diljem Njemačke, Austrije i Luxemburga.

Gospodin Volker Fritzemeier sa svojim je članovima prikupio sredstva za pokriće troškova ugradnje ograde, a donirao je i dio sredstava kojima smo našoj volonterki Ivani, koja je cijelo ljeto, od jutra do mraka volontirala u našem azilu, platili dio pohađanja vozačke škole kako bi nam mogla pomagati i s prijevozom pasa i maca do veterinarske stanice.

Pritom veliko hvala i našim doktorima iz tvrtke Bioinstitut d.o.o., dr. Miljenku Cmrečaku i dr. Tomislavu Dolaru čija je ordinacija često zatrpana našim azilskim ljubimcima i koji daju sve od sebe, a često i preko svojih mogućnosti da pruže potrebnu brigu napuštenim životinjama pod skrbi našeg skloništa. Iako smo stalno u dugovima, oni profesionalno i strpljivo odrađuju svoj posao, uz veliki popust na svoju uslugu.

Veseli nas činjenica da smo u ovom trenutku dugove uspjeli svesti s 43000,00 na ispod 18000,00 kn zbog donacije koju smo dobili od Međimurske Županije u iznosu od 25000,00 kn.

Na prijavljeni projekt za udruge civilnog društva pod nazivom Za naselja bez pasa i mačaka lutalica dobili smo rješenje Ureda za udruge civilnog društva Međimurske Županije kojim nam se određuju sredstva u iznosu od 30000,00 kn, a za koja sredstva u tom trenutku nije bilo mogućnosti isplate, ali se tijekom rujna očekuje isplata barem polovice tog iznosa.

Kotao za kuhanje hrane za životinje je također stigao podsredstvom Udruge Tierwald Ungarn, a gospodin Mladen Novak iz Nedelišća donirao nam je veliki sudoper.

Naši volonteri i prijatelji iz Švicarske, Yvonne i Walter Huerbin odvojili su 2000 EUR za drvenu građu za krov na objektu kuhinje i karantena. Potrebno nam je još oko 15000,00 za nabavku potrebne dodatne građe i postavljanje samog krova.

Gospodin Michael Sprenger i njegova supruga Susy te njihovi prijatelji skupili su sredstva za novo vozilo i Citroen Jumpy je dovežen iz Graza u Čakovec prije dva tjedna.

Drvni centar Filo dao je materijal za izradu velikog ormara za pohranu knjižica i ostale dokumentacije.

Tvrtka Emplex iz Lopatinca donirala nam je sve potrebne table s natpisima, kućice za skupljanje donacija te ormarić za hitnu pomoć.

Profesionalni program za evidenciju pasa i mačaka kojeg smo dobili od gospodina Josipa Šimičića iz Zagreba je u punoj funkciji i sve su životinje u skloništu evidentirane sa svim potrebnim podacima u našem računalu.

Elektroinstalateri d.o.o. iz Čakovca i gospodin Kozar uredili su potrebne električne instalacije te donirali 2 tone cementa, a Vodoinstalateri Balog su nam uredili wc i kuhinjski sudoper.

Dvostruka duga d.o.o. iz Čakovca uređuje i dalje web stranice na tri jezika te profil skloništa na facebooku te vodi i svu potrebnu korespondenciju s ostalima članovima, udrugama, medijima, jedinicama lokalne samouprave…

Gradski kotari grada Čakovca donirali su nam hranu, a uz redovite donacije u hrani Udruge Tierwald koja za nas plaća hranu u Zagrebu i dostavlja nam je direktno u sklonište tu su i Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec te pekara Junior koja nam redovito ostavlja stari kruh za naše potrebe.

Tvrtka Promming d.o.o. je uskočila kad god nam je ponestalo željeza za varenje ograde.

Dobili smo od naših dragih volontera i dvije mješalice za beton na posudbu pa nam sad uređivanje boksova i sređivanje ograde ide puno brže.

Međimurska banka d.d. i tvrtka Projekt donirali su nam nekoliko starih prozora, a stigla je i uplata od 2000,00 kn od Međimurske banke.

Uspjeli smo osigurati i sredstva za plaće dvojici djelatnika iako u ovom trenutku djelatnike opet nemamo budući je posao u skloništu vrlo težak i zahtjevan. Tako da trenutno tražimo nove djelatnike za rad na poslovima hranjenja životinja i čišćenja boksova i dvorišta.

Možemo se pohvaliti što smo dugove s početka godine od gotovo 100000,00 kn uspjeli svesti na 25000,00 kuna do kraja kolovoza.

U ovom trenutku nedostaje nam 18000,00 kn za pokriće veterinarskih troškova, 15000,00 kn za dodatnu drvenu građu i postavljanje krova na objekt karantene i kuhinje pa sve koji su u mogućnosti molimo za uplatu donacije na naš žiro račun broj HR33 2340 0091 1160 2537 5, poziv na broj 02 999222, svrha uplate: donacija, korisnik: Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec.

I na kraju, ali najviše važno, od početka godine pa do današnjeg dana u sklonište smo primili 215 napuštenih pasa i mačaka, a udomili njih 196. Trenutno brinemo o 229 pasa i 22 mace.

Još jednom hvala svima koji nas pomažete, mi idemo dalje do ostvarenja našeg krajnjeg cilja, razvoja svijesti društva u kojem više neće biti napuštenih, zlostavljanih i odbačenih životinja i u kojem će sve životinje biti slobodne i imati osnovna prava – pravo na život i pravo na slobodu.

Neke od fotografija koje su obilježile ovo ljeto i ranu jesen pogledajte na ovom linku.