Predavanje na temu “Kako nastaju problemi u ponašanju kućnih ljubimaca” održano je u četvrtak, 13.02.2014. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Čakovec.HRVATSKA ŠAPTAČICA PSIMA” 

dr. sc. Irena Petak, dipl.ing.biologije

GOSTOVALA U ČAKOVCU

  • Četvrtak, 13. 2. 2014. u 18 sati u prostoru Knjižnice “Nikola Zrinski” u Čakovcu.
Sklonište za napuštene životinje Prijatelji Čakovec, uz podršku Čakovečke gradske knjižnice, organiziralo je besplatno predavanje na temu “KAKO NASTAJU PROBLEMI U PONAŠANJU KUĆNIH LJUBIMACA” .

gostovanje irene petak

Osim što šapuće psima, savjetnica za ponašanje životinja iz Zagreba dr. sc. Irena Petak, dipl.ing.biologije, šapuće i mačkama, papigama, zečevima, tvorovima i drugim životinjama koje žive s nama i oko nas. Vjerojatno je svaki vlasnik kućnog ljubimca barem jednom naišao na problematično ponašanje svog ljubimca, a dr.sc. Irena Petak, stručnjakinje za ponašanje kućnih ljubimaca, u svome je jednosatnom predavanju objasnila kako nastaju takvi problemi i ono najvažnije – kako im pristupiti na pravi način.
Nakon besplatnog predavanja uslijedio je ugodan razgovor s predavačicom u kojem su gosti mogli postavljati pitanja i potražiti pomoć za problematično ponašanje svog kućnog ljubimca.
  • Što su problemi u ponašanju kućnih ljubimaca?
  • Koji su im uzroci?
  • Normalno ponašanje kućnih ljubimaca: psi, mačke, kunići, tvorovi, papige
  • Učenje i odgoj
  • Patologija ponašanja
  • Najčešći problemi u ponašanju
  • Kako spriječiti nastanak problema u ponašanju
  • „Prva pomoć” kod problema u ponašanju
Uz zanimljivo predavanje, za posjetitelje koji su donacijom pomogli napuštenim životinjama koje su utočište pronašle u Skloništu Prijatelji, organizirana je i prigodna tombola.
Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. bavi se ponašanjem i dobrobiti životinja 19 godina. Svoju ljubav prema životinjama pretvorila je u struku za vrijeme studija biologije, a o ponašanju i dobrobiti životinja educirala se u inozemstvu: u Austriji, Irskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Velikoj Britaniji, Češkoj i Nizozemskoj te doktorirala na području biomedicine i zdravstva, veterinarske medicine.Na Sveučilištu u Edinburgu Irena Petak je magistrirala primijenjenu etologiju i dobrobit životinja. Posebno se bavila komunikacijom pasa i njihovim kognitivnim sposobnostima te odnosom sa čovjekom. U svome radu sa životinjama koristi se isključivo metodama koje se zasnivaju na znanstveno utemeljenim metodama učenja, bez fizičke prisile životinje i uz sudjelovanje obitelji u kojoj kućni ljubimac živi. Uz to, predsjednica je Udruge za zaštitu i dobrobit životinja AWPA (Udruge za dobrobit i zaštitu životinja). Pomaže udrugama za zaštitu životinja, održava predavanja, edukacije, piše znanstvene radove i stručne članke, sudjeluje u radio i televizijskim emisijama, nekoliko puta smo je mogli gledati i u emisijima Na rubu znasnosti i Kućni ljubimci, a mi smo joj zahvalni što se odazvala i našem pozivu.