Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

26.10.2017. je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja koji predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodni te će značajno poboljšati položaj životinja.

Najveća novost što se rada skloništa tiče je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima nakon 60. dana, čime smo zapravo dobili no-kill Hrvatsku!

Jedna od odredbi novog Zakona o zaštiti životinja je i zabrana trajnog držanja pasa na lancu te u odvojenim prostorima za pse (boksovima). Držanje životinja na lancu je jako okrutno i osim što spriječava slobodno kretanje životinje, potiče u njoj agresivnost, depresiju, te teške psihičke poremećaje.

No, da bismo uspjeli u provođenju te odredbe, trebamo imati hrabrosti prijaviti takve ljude i posvjedočiti da je pas stalno na lancu. Inspekcija može doći u vrijeme kad pas bude pušten onih jadnih 5 ili 10 minuta na dan i nikom ništa. Vi ste ti koji gledate te životinje kako se pate i vi ste ti koji trebate progovoriti kad je potrebno. Drugog načina nema.

Prijave se šalju Veterinarskoj inpekciji koja je nadležna za to područje u pisanom obliku. Kazne su visoke i nadamo se da će se toj okrutnoj praksi uskoro stati na kraj.

Do 30. lipnja sljedeće godine jedinice lokalne samouprave trebaju obaviti kontrolu svih pasa jesu li mikročipirani i cijepljeni ili nisu na svom području. Isto tako jedinice lokalne samouprave i Ministar mogu donijeti mjeru obavezne kastracije za što se iskreno nadamo da će se prvo propisati za područje Međimurske Županije.

Kazna za napuštanje životinje povećana je s 15000 na maksimalnih 30000 kn.

Isto tako zabranjeno je (što je bilo i u prošlom Zakonu) usmrćivanje zdravih životinja iz razloga jer netko više tu životinju ne želi ili seli iz stana u kuću ili iz zemlje u inozemstvo. Kazne za pravnu osobu (veterinarsku ambulantu i sl.) koja to napravi sežu i to 100000,00 kn, a kazna je visoka i za fizičku osobu koja to napravi.

Ovo su samo neke dobre odredbe, pročitajte čitav tekst Zakona OVDJE.

A sad je vrijeme za provedbu, bit će puno posla i za udruge i za skloništa i za gradove i općine i za komunalne redare i veterinarsku inspekciju. Ali ako se svi složimo i zapnemo, možemo!