Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

/Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

Stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja

26.10.2017. je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti životinja koji predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodni te će značajno poboljšati položaj životinja.

Najveća novost što se rada skloništa tiče je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima nakon 60. dana, čime smo zapravo dobili no-kill Hrvatsku!

Jedna od odredbi novog Zakona o zaštiti životinja je i zabrana trajnog držanja pasa na lancu te u odvojenim prostorima za pse (boksovima). Držanje životinja na lancu je jako okrutno i osim što spriječava slobodno kretanje životinje, potiče u njoj agresivnost, depresiju, te teške psihičke poremećaje.

No, da bismo uspjeli u provođenju te odredbe, trebamo imati hrabrosti prijaviti takve ljude i posvjedočiti da je pas stalno na lancu. Inspekcija može doći u vrijeme kad pas bude pušten onih jadnih 5 ili 10 minuta na dan i nikom ništa. Vi ste ti koji gledate te životinje kako se pate i vi ste ti koji trebate progovoriti kad je potrebno. Drugog načina nema.

Prijave se šalju Veterinarskoj inpekciji koja je nadležna za to područje u pisanom obliku. Kazne su visoke i nadamo se da će se toj okrutnoj praksi uskoro stati na kraj.

Do 30. lipnja sljedeće godine jedinice lokalne samouprave trebaju obaviti kontrolu svih pasa jesu li mikročipirani i cijepljeni ili nisu na svom području. Isto tako jedinice lokalne samouprave i Ministar mogu donijeti mjeru obavezne kastracije za što se iskreno nadamo da će se prvo propisati za područje Međimurske Županije.

Kazna za napuštanje životinje povećana je s 15000 na maksimalnih 30000 kn.

Isto tako zabranjeno je (što je bilo i u prošlom Zakonu) usmrćivanje zdravih životinja iz razloga jer netko više tu životinju ne želi ili seli iz stana u kuću ili iz zemlje u inozemstvo. Kazne za pravnu osobu (veterinarsku ambulantu i sl.) koja to napravi sežu i to 100000,00 kn, a kazna je visoka i za fizičku osobu koja to napravi.

Ovo su samo neke dobre odredbe, pročitajte čitav tekst Zakona OVDJE.

A sad je vrijeme za provedbu, bit će puno posla i za udruge i za skloništa i za gradove i općine i za komunalne redare i veterinarsku inspekciju. Ali ako se svi složimo i zapnemo, možemo!

2017-11-10T09:23:03+00:0010/11/2017|Categories: Novosti|1 komentar

Jedan komentar

  1. Maja 14. srpnja 2018. na 11:08 - Odgovori

    Poštovani
    Zanima me jedno pitanje.
    Ako pas koji glasi na moje ime i zavrsi u sklonistu a ja ga nisam u mogucnosti uzet u roku od 15 dana jer odlazim radit van …Ja naravno placam sklonistu troskove za tih 15 dana.Nakon 15 dana pas postaje vlasnistvo sklonista dali sam ja duzna dalje placat za njega do udomljena ili je to u dogovoru s gradom i sklonistem.Pitam vas to jer mi prijete da cu ja morat placat i 2 god ako je potrebno sklonistu dok ga ne udome…Unaprijed hvala…

Ostavite komentar